U kunt op verschillende locaties terecht voor behandeling van tinnitus. De behandeling wordt gegeven door verschillende gespecialiseerde instanties en behandelaars. U kunt daar terecht om om te leren gaan met uw tinnitusklachten en er zo meer controle over te krijgen. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.
Hieronder een overzicht van locaties voor behandeling van tinnitus in Nederland. Onderaan de lijst vindt u ook een link naar een overzicht van locaties in België.
De meeste Audiologische Centra in Nederland bieden begeleiding aan voor tinnitus. Bij ieder centrum is sowieso audiologisch onderzoek en technische revalidatie mogelijk met behulp van een hoortoestel. Informeer van te voren of er begeleiding plaatsvindt. Klik hier voor adressen van audiologische centra.
In Amsterdam heeft Marianna Rácz haar Praktijk voor Psycho- en Hypnotherapie waar zij ook patiënten met tinnitus begeleid. Klik hier om naar de website te gaan voor meer informatie.
Het Tinnitus Expertise Netwerk Twente is in 2015 opgericht als samenwerkingsverband tussen de KNO-artsen in de regio Twente en de Achterhoek, het Pento Audiologisch Centrum Twente, de Praktijk voor Fysiotherapie Hövels en Volmer in Neede. Ook hier wordt een compleet programma aangeboden. Klik hier voor meer informatie.
In Breda en Eindhoven (en Turnhout in België). Kunt u terecht bij Insentis. Het programma bij Insentis bestaat uit psycho-educatie in combinatie met cognitieve gedragstherapie. Aanvullend werkt Insentis met u aan eventuele stress- en/of emotionele klachten. Ook maakt Insentis gebruik van onderdelen uit de Tinnitus Retraining Therapie (TRT) en geluidsverrijking. Klik hier voor meer informatie.
In Delft kunt u terecht bij GZ-psychologe Linda Nederpel. Zij heeft ruime ervaring met patiënten met tinnitus.
In Ede kunt u terecht bij het Landelijk GGZ Centrum voor doven en slechthorenden “de Riethorst“.
In Leiden kunt u terecht bij GZ-psychologes Merel Prins en Michelle van Jole. Merel en Michelle hebben hun expertise liggen op de behandeling van klachten behorende bij tinnitus, hyperacusis en slechthorendheid. Daarnaast bieden zij diverse behandelingen aan voor klachten met een andere oorzaak. Hierbij kunt u denken aan behandeling op het gebied van burn-out klachten, stress, somberheid en angst. De verschillende klachten kunnen behandeld worden met elementen uit de cognitieve gedragstherapie, mindfulness en EMDR (ook bij tinnitus).
In Nijmegen (en online) biedt Rizwaan Jaggoe begeleiding bij tinnitusklachten aan. Hij maakt daarbij gebruik van de derde generatie cognitieve therapie (Acceptance & Commitment Therapy), exposure therapie en mindfulness om tot acceptatie te komen. Ook besteedt hij als tinnitusbehandelaar uitgebreid aandacht aan het omgaan met stress, trauma, emoties, waarden en de algehele balans. Daarnaast zet hij zijn expertise in die hij heeft opgedaan als fysiotherapeut bij het onderkennen van stress gerelateerde lichamelijke klachten en het aanleren van ontspanningstechnieken.
De GGMD (Geestelijke Gezondheidszorg en Maatschappelijke Dienstverlening voor doven en slechthorenden) organiseert op verschillende locaties in Nederland cursussen voor tinnituspatiënten. Doel van de cursus is om tinnitus een plaats te leren geven in uw leven. Naast informatie over tinnitus krijgt u tips om om te leren gaan met tinnitus, hoe u uw leven kunt aanpassen en hoe u kunt slapen met tinnitus. Ook hier is sprake van lotgenotencontact. Indien nodig biedt de GGMD ook individuele begeleiding bij de behandeling bij tinnitus.
Bij audiciensbedrijf IntoEars (in Tilburg en Maastricht) kunt u terecht voor TRT therapie en voor hoortoestellen en geluidsverrijking. Klik hier voor een hoorkliniek bij u in de buurt.
Voor adressen van behandellocaties voor tinnitus in België klik hier.
[Bron: Hoorzaken.nl]