Search
Close this search box.
Home » Faq » Hoe ontstaat tinnitus? *

Hoe ontstaat tinnitus? *

  1. Gehoorschade door zeer harde geluiden geldt als belangrijkste oorzaak. “Piepstress” komt veel voor bij jongeren die een avond zijn gaan stappen. een volume van rond de 100 dB; een volume dat na tien minuten al acute gehoorschade kan veroorzaken. Ruim 15% van de jongeren tussen 16 en 30 jaar lijdt hierdoor al aan blijvende gehoorschade. Ook het op een hoog volume beluisteren van muziek via draagbare persoonlijke geluidsapparatuur (zoals mp3-spelers) is in dit opzicht verdacht. 
  2. Door een akoestische schok, oftewel een plotse, onverwachte, blootstelling van een korte, maar matig luide tot luide geluidsprikkel. Meestal zijn de duur en het niveau van deze geluiden niet voldoende om gehoorschade te veroorzaken, maar kunnen ze in bepaalde gevallen tot tinnitus leiden.
  3. Als gevolg van grote emotionele spanningen: traumatisch geluid (geluid gekoppeld aan een trauma), burn-out stress, oververmoeidheid, posttraumatische stressstoornis, paniek- en angststoornis en depressiviteit.
  4. Door trauma aan het hoofd en/of de nek.
  5. Als gevolg van medicatie die giftig is voor het oor. Met name pijnstillers als aspirine worden in verband gebracht met tinnitus. Tinnitus is ook een bekend bijverschijnsel van het antibioticum kanamycinye.
  6. Hoge bloeddruk, diabetes en atherosclerose (aderverkalking).
  7. Een chronische middenoorontsteking met vocht achter het trommelvlies.
  8. Otosclerose; een abnormale verbening in het middenoor, waardoor slechthorendheid of zelfs complete doofheid kan ontstaan.
  9. Afsluiting van de gehoorgang, door bijvoorbeeld een oorsmeer prop, water of een watje.
  10. Ontsteking van een verstandskies.

* In 40% van de gevallen kan de onderliggende oorzaak voor het ontstaan van tinnitus niet worden aangetoond.