Zoek
Sluit dit zoekvak.
Home » Waarom ben je de stichting Artists Against Tinnitus begonnen?

Waarom ben je de stichting Artists Against Tinnitus begonnen?

AAT Website - News - Pic 25 - EB SE Pic 2

Media componist Stephen Emmer heeft een platform gelanceerd voor artiesten die kampen met Tinnitus, ofwel oorsuizen. Met de Stichting Artists against Tinnitus wil hij vanuit het perspectief van de artiest het onderwerp op de kaart zetten en verder onderzoek stimuleren.

Waarom ben je de stichting Artists Against Tinnitus begonnen?

“Artiesten werden nog niet gehoord vanuit de politiek over gehoorschade. We zijn eerst een petitie gestart om ervoor te zorgen dat we deel konden nemen aan het gesprek bij de staatssecretaris van Volksgezondheid over het recent uitgebrachte gehoorschade-rapport. Dat is gelukt. Tot dan toe zaten er alleen bookers. concertorganisatoren en vertegenwoordigers van podia aan tafel.

Nu hebben we vanuit de Stichting Artists Against Tinnitus aangeboden om vanuit het perspectief van artiesten mee te denken aan oplossingen voor het groeiende gehoorschade probleem.”

Wat zouden die oplossingen kunnen zijn?

“Vaak is er nog een misinterpretatie van tinnitus. Het gaat niet alleen over hoe hard het geluid staat, maar ook hoelang je wordt blootgesteld aan hard geluid. Artiesten zouden hier meer rekening mee kunnen houden door bijvoorbeeld de set-duur aan te passen. Er zijn ook zangdocenten die hun studenten zachter leren zingen, terwijl de emotie behouden blijft. En in de Verenigde Staten zie je nu dat bands ‘low-volume-concerten’ geven. 0p die manier geef je niet alleen de oren van de concertbezoeker rust. maar ook die van de artiesten. Dit soort oplossingen zijn aanvullend op de maatregelen die nu worden genomen tegen gehoorschade zoals oordoppen en betere voorlichting.”

Hoe is het gesteld met de gehoorschade-problematiek bi] muzikanten?

“Recent werd bekend dat de helft van de orkestbak gehoorschade heeft, waar ze vaak ook niet voor uit komen omdat er nogal een taboe op heerst. De angst van de musici is dat ze hun baan kwijtraken als ze toegeven dat ze problemen hebben. Bij de popmuziek is het probleem vaak nog erger, mensen die ik uit de sector spreek over tinnitus reageren met: Tja, wie heeft het niet?”

Wat zijn de toekomstplannen voor Artists Against Tinnitus?

“We starten met een forum op onze site waar mensen uit de muzieksector informatie kunnen uitwisselen over gehoorschade. We organiseren verder met muzikanten een lezing over gehoorschade tijdens de Intreeweek van de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast gaan we een samenwerking aan met de stichting Oorfonds. We willen het onderwerp bespreekbaarder maken en met activiteiten solidariteit creëren bij de artiesten.”

[Bron: Entertainment Business – Redactie]