Zoek
Sluit dit zoekvak.
Home » Stephen Emmer wil meer onderzoek naar tinnitus

Stephen Emmer wil meer onderzoek naar tinnitus

stephen emmer tinnitus patiënt taboe

Deze week maakte hij bekend dat hij tinnitus patiënt is.

Stephen Emmer is een gevierd componist van vele tv-tunes, waaronder die van het NOS Journaal en RTL Boulevard, en maakte ook de jingles van talrijke televisiequizzen. Deze week maakte hij bekend dat hij tinnitus patiënt is.

“Onder musici, componisten en artiesten is het een taboe. Terwijl ik schat dat wel een derde van een gemiddeld orkest – ook de toporkesten – er last van heeft”, aldus Stephen Emmer.

Tinnitus of oorsuizen betekent dat je continu geluid hoort in je hoofd. Het kan verschillende oorzaken hebben, waaronder blootstelling aan hard geluid – bijvoorbeeld bij een concert – of een verkoudheid. Ook in ernst kan het variëren, zegt Emmer. “Van straaljager tot ruisje.” Tinnitus kan leiden tot ernstig gehoorverlies.

Emmer merkt dat muzikanten met tinnitus er niet over praten uit angst om hun baan te verliezen. “Ze durven het niet te melden aan de dirigent of de directie.” Terwijl tinnitus niet hoeft te betekenen dat je minder goed muziek maakt, ervaart Emmer. “Ik vind dat ik mijn betere werk na de kwaal heb gemaakt. Ik heb daar ook onderscheidingen voor gekregen.”

Farmaceutische industrie

Emmer komt nu naar buiten omdat hij artiesten wil verenigen en er zo voor wil zorgen dat er naar een geneesmiddel gezocht wordt. De farmaceutische industrie zegt volgens hem dat niet genoeg mensen er last van hebben om medicijnen te ontwikkelen. “Terwijl een kwart tot de helft van de jongeren er risico op loopt. Die uitspraak van de farmaceutische industrie is achterhaald.”

Moet het geluid niet gewoon zachter? Al langer wordt gepleit voor een lager volume in bijvoorbeeld discotheken en op festivals, maar ook op je oortjes of koptelefoon. Dat is een van de stappen, denkt Emmer: “Die discussie over hard geluid blijft nu steken. Mensen uit de muziekindustrie beweren dat je muziek moet voelen. Dat is een drogredenering. Ik kan je als professional vertellen dat dat voelen ook kan als het volume zachter is. Daarom wil ik artiesten verenigen om zelf te zeggen: het zit zo.”

Buma/Stemra

…schaart zich achter componist Emmer. De belangenorganisatie op het gebied van muziekauteursrecht heeft 38.000 leden, allemaal muziekmakers. Buma/Stemra denkt dat daar zeker mensen bij zitten die last hebben van gehoorproblemen en tinnitus, en dat niet durven te vertellen.

[Broadcast Magazine – Redactie]

ONDERTEKEN HIER DE PETITIE