Search
Close this search box.
Home » Veul Gère zet geluid tikkie zachter om gehoorschade te voorkomen

Veul Gère zet geluid tikkie zachter om gehoorschade te voorkomen

veul gère zet geluid zachter om gehoorschade te voorkomen

Steeds meer mensen brengen in aanloop naar carnaval een bezoekje aan de hoorwinkel voor een setje oordoppen.

Allemaal om gehoorschade te voorkomen. De omgekeerde wereld, vinden de mannen van carnavalsgroep Veul Gère. Die zetten bij hun concert in Poppodium 013 in Tilburg eerder deze maand het geluid gewoon een tikkie zachter.

Als vaste bezoeker van 013 weet Wim Bruggeman van Veul Gère maar al te goed hoe hard de muziek in de Tilburgse poptempel vaak staat. “Daar hebben ze een gigantische geluidsinstallatie. Het blijft allemaal binnen de richtlijnen, maar je kunt elkaar niet meer verstaan. Wil je iets tegen iemand zeggen, dan moet je echt in diens oor schreeuwen.”

Geluid wat zachter zetten

En dus besloten Wim en zijn maten het zelf net even anders aan te pakken. “Het is toch gek als we allemaal oordoppen in moeten doen, omdat het geluid zo hard staat? Dan schiet je volgens mij je doel voorbij. Daarom hebben wij ervoor gekozen om het geluid wat zachter te zetten.”

“Het hoeft ook echt geen praatcafé te worden, hè.”

Denk nou niet dat die knop volledig is teruggeschroefd. “Het ging hooguit om een paar decibel. Het hoeft ook echt geen praatcafé te worden, hè.” Toch levert dat kleine verschil al een hoop winst op. Zo voelt een verhoging van 10 decibel al gauw als een verdubbeling van de geluidssterkte.

“We hebben nog steeds het idee dat we elkaar moeten overstemmen.”

Ondanks het succesvolle feestje, heeft Wim niet de illusie dat overal nu massaal de schuif verder dicht wordt gezet. “We hebben nog steeds het idee dat we elkaar moeten overstemmen. Dan wil een cafébaas toch weer boven de buurman uitkomen.”

Meer in balans

Met alle gevolgen van dien. “Als je met carnaval om negen uur ’s ochtends al zulke harde muziek voor je kiezen krijgt, ben je er halverwege de middag wel klaar mee. We moeten gewoon zorgen dat het wat meer in balans is.”

[Bron: Sven de Laet – Omroep Brabant]