Search
Close this search box.
Home » Nederlanders massáál aan de oordoppen

Nederlanders massáál aan de oordoppen

Nederlanders massaal aan oordoppen keerpunt in strijd tegen tinnitus

Mijlpaal in de strijd tegen tinnitus.

Oordoppen zijn populairder dan ooit. Audiciens en leveranciers zien de verkoop van gehoorbescherming op maat het laatste half jaar exploderen, blijkt uit onafhankelijk onderzoek. Deskundigen spreken van een mijlpaal en een “keerpunt in onze bewustwording”.

Met carnaval en het concertseizoen voor de deur is het bij de hoorwinkels een komen en gaan van klanten. Vooral jongeren kiezen steeds vaker voor duurdere, op maat gemaakte oordoppen, vaak van boven de 100 euro. Zij willen daarmee de kans op het krijgen van tinnitus (oorsuizen) verkleinen, zegt Carmen de Jonge, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Audicienbedrijven (NVAB). “Het taboe bij jongeren gaat er langzaam vanaf. De verhalen in de krant van bekende Nederlanders die tinnitus hebben zet ze aan het denken. In ieder geval snappen ze nu dat de simpele ‘schuimpjes’ niet afdoende zijn.”

Dennis Havermans, directeur van marktleider Beter Horen, bevestigt deze trend namens branchevereniging De Kwaliteitsaudiciens. Volgens hem wordt gehoorbescherming in de leeftijdscategorie 20-35 jaar ‘steeds meer de norm’. “Er is echt een verandering in ons denken gaande en dat is natuurlijk fantastisch nieuws. Het gaat om een explosieve toename.”

Nederland Internationaal Koploper

Cijfers bevestigen dat. In de afgelopen zes maanden is de totale verkoop van de ‘normale’ oordoppen ruim anderhalf keer zo hoog als in dezelfde periode in 2019, meldt onderzoeksbureau Nielsen IQ. Dat verzamelt verkoopdata in de Nederlandse markt van gehoorbescherming. Ons land loopt nu internationaal voorop als het gaat om bewustwording rondom de bescherming van oren, stelt Alpine Hearing Protection, een van de grootste fabrikanten ter wereld. Zij verkopen sinds 1995 oordoppen op maat, onder andere via Hans Anders.

Vogelvlucht

Met dank aan de media-aandacht is er een gedragsverandering zichtbaar bij jongeren, constateren zowel de Kwaliteitsaudiciens als de NVAB. “In de winkels zeggen klanten dat ze er meerdere artikelen over hebben gelezen. Zo zei een van hen: ‘Ik ken iemand die tinnitus heeft. Die zei dat vroeger nooit, maar waarschuwt nu ook’”, zo zegt de NVAB. Jongeren kiezen vooral voor oordoppen met speciale filters voor concerten en feesten. “We verkopen deze producten twee keer zoveel vergeleken met dezelfde periode in 2019, vlak voor corona”, zegt Alpine-salesmanager Dirk van der Hoeven.

Naast fabrikanten zien ook audiciens de laatste maanden de verkoop toenemen, meldt de NVAB. Bij Schoonenberg zien ze het laatste half jaar een groei van 64 procent. Branchegenoot Beter Horen ziet een vergelijkbaar beeld en zag in januari de verkoop zelfs verder toenemen. Dat laatste is volgens directeur Havermans zeer opmerkelijk, omdat januari niet de maand is van het festivalseizoen en traditioneel de verkoop lager ligt.

We zien veel mensen die graag maatwerk voor carnaval willen. Er komen zelfs hele families.

In het zuiden van het land is de verkoop zelfs anderhalf keer hoger. Dat heeft vermoedelijk te maken met carnaval, dat over twee weken begint, zo denkt Schoonenberg. Ook bij de winkel Klinkt Goed lopen ze de deur plat, zegt oprichter David Winters. “We zien veel mensen die graag maatwerk voor carnaval willen. Er komen zelfs hele families. Dat is zeker te danken aan de vele media-aandacht.”

Met name in Brabantse en Limburgse hoorzaken zijn de doppen niet aan te slepen, blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. “We zien dat meer mensen tegelijk oordoppen laten aanmeten. Dan komen ze echt als vriendengroep”, vertelde een van de winkeliers. Volgens de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) zal de verkoop alleen nog maar toenemen. “We hadden afgelopen najaar een extra actie ingezet die dit jaar nog een grootschaliger vervolg krijgt”, vertelt een woordvoerder.

Het gaat nog vaak mis

Voor klinisch audioloog Dyon Scheijen, gespecialiseerd in tinnitus, komt de toegenomen vraag niet als een verrassing. “Het is in lijn met alle aandacht van de afgelopen maanden. Ik ken zó veel mensen die mij op dit onderwerp aanspreken.” Met carnaval in het vooruitzicht hoopt Scheijen dat de verkoop nog verder toeneemt. “Het gaat met dit feest nog te vaak mis. Die kleine zalen gaan straks gewoon ‘stoer’ over de grens van 103 decibel heen. Laatst was mijn broer met zijn gezin naar een receptie. 105 decibel achterin de zaal! Gelukkig hadden ze oordoppen mee. Hij was daar echt heel blij mee.”

Kno-arts Dennis Kox heeft een vermoeden waar het enthousiasme ineens vandaan komt. “Ik denk dat het aan de ene kant door alle aandacht komt en aan de andere kant doordat mensen het geluid toch een tijd niet gewend zijn geweest door covid.” De toegenomen bewustwording is uitstekend nieuws, zegt hij. “Het behandelen van elk ziektebeeld begint bij preventie. Voorkomen blijft beter dan genezen.”

Gesprek met Minister

Poppodia en evenementenmakers kwamen afgelopen week bij elkaar voor een overleg met staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid). Er werd gesproken over het al dan niet verlagen van het aantal decibellen op feestjes, waar de Gezondheidsraad voor pleit. “Het was een zinvol en goed gesprek”, laten de gesprekspartners weten. Eind maart gaat Van Ooijen in gesprek met de hoorstichting en met topcomponist Stephen Emmer. Zij zijn voorstander van het verlagen van het geluidsniveaus. Vermoedelijk hakt Van Ooijen in de maand daarop een knoop door.

Over de stijgende populariteit van oordoppen is Van Ooijen zeer te spreken. “Wat goed dat carnavalvierders zich al voorbereiden en hun best doen om hun gehoor goed te beschermen! Ook als de muziek niet boven de 100 dB uitkomt, is feesten voor je oren alleen veilig met oordoppen”, meldt hij op Twitter.

Onderzoek naar oordoppen en klachten na festival (2018)

De helft van de Nederlanders heeft wel eens gehoorklachten na bezoek aan een festival of concert, bleek uit onderzoek dat marktonderzoeksbureau The Choice in 2018 uitvoerde in opdracht van Alpine Hearing Protection. Kno-arts Jan van der Borden noemde toen al het aantal jonge mensen met gehoorschade ‘schrikbarend’.

Van de miljoenen festival- en concertbezoekers die Nederland telt heeft 57 procent weleens last van zijn of haar gehoor, waarvan 22 procent zelfs regelmatig of altijd. De beste manier om gehoorschade te voorkomen is volgens 92 procent het dragen van gehoorbescherming, maar desondanks gebruikt 60 procent nooit oordoppen tijdens een concert of festival. Dat harde muziek gehoorschade kan veroorzaken is bij 95 procent van de ondervraagden wel bekend, maar toch is 1 op de 5 in de veronderstelling dat het muziekvolume op festivals en concerten doorgaans niet hoog genoeg is om schade te kunnen veroorzaken.

Misvattingen rond gehoorbescherming

Uit het onderzoek bleek dat er misvattingen bestaan rond gehoorbescherming. Zo wordt gedacht dat het draagcomfort van oordoppen onvoldoende is (35 procent) en geven respondenten aan bang te zijn met oordoppen geen gesprekken te kunnen voeren (20 procent) en niet meer te kunnen genieten van de muziek (19 procent).

Sjoerd Groot, international marketing manager bij Alpine Hearing Protection, reageerde destijds niet verbaasd op de misvattingen. “Met ouderwetse schuimoordoppen beleef je inderdaad weinig plezier aan een concert of festival, maar met oordoppen met een muziekfilter is dit een heel ander verhaal. Hiermee ben je goed beschermd, blijft de muziek kwaliteit gewaarborgd en zijn gesprekken prima hoorbaar.”

[Bron: AD – Sebastiaan Quekel]