Search
Close this search box.
Home » Gezondheidsraad wil zachter geluid in concertzalen

Gezondheidsraad wil zachter geluid in concertzalen

advies gezondheidsraad lager maximaal geluidsniveau in concertzalen en clubs

Verlaag maximaal geluidsniveau naar 100 decibel.

De Gezondheidsraad wil dat het maximale geluidsniveau voor muziek in onder meer concertzalen en in clubs omlaag gaat. In een advies aan het kabinet pleit de raad voor verlaging van het maximale geluidsniveau van 103 naar 100 decibel. Dat is in lijn met een richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Advies

De raad komt met het advies op verzoek van het kabinet, omdat een pakket afspraken met onder meer de concertzalen in december volgend jaar afloopt. Nu is nog afgesproken dat het maximale geluidsniveau 103 decibel is. Gebruik van gehoorbescherming wordt door de WHO overigens ook aangeraden bij 100 decibel, vooral als mensen vaak geluid horen op dit niveau.

De Gezondheidsraad wil dat de maatregelen niet alleen gelden voor evenementen en concerten, maar bijvoorbeeld ook voor cafés en sportscholen.

Decibel

Belangrijk om te weten is dat 100 decibel niet twee keer zo hard is als 50 decibel. Een verschil van 3 decibel lijkt verwaarloosbaar, maar dat is het in de praktijk niet. Een dergelijke toename komt neer op een verdubbeling van het geluidsniveau. Als je bijvoorbeeld niet naar één trom maar naar twee trommen luistert, dan is dat een toename van 3 decibel. Een eventuele verlaging van de geluidsnorm betekent dus dat muziek in bijvoorbeeld clubs in een keer meteen een stuk zachter wordt.

Risico

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de 12- tot en met 18-jarigen risico loopt op gehoorschade. Die lopen mensen op door bijvoorbeeld harde muziek in concertzalen, maar ook door het hard luisteren naar muziek via hoofdtelefoons of oortjes. Gehoorschade is vrijwel altijd niet te behandelen en heeft een negatieve invloed op het leven van mensen.

In september pleitte de Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde al voor het verlagen van het volume in de horeca. Naar schatting 10 à 20 procent van de bevolking heeft last van tinnitus, een vorm van gehoorschade waarbij mensen een geluid horen dat er niet is.

Preventie

De Gezondheidsraad pleit er ook voor om de bestaande preventieve maatregelen, zoals het stimuleren van het gebruik van gehoorbescherming en het geven van voorlichting, voort te zetten. Verder adviseert de raad om ook de andere maatregelen uit het convenant, zoals het monitoren van geluidsniveaus en het geven van voorlichting, voort te zetten.

Het is nog onduidelijk of en welke delen van het advies worden overgenomen. De Tweede Kamer praat op 8 december alvast over eventuele tussentijdse maatregelen om gehoorschade te voorkomen, zo meldde staatssecretaris Van Ooijen (VWS) eerder aan de Kamer.

[Bron: NOS / Foto: ANP]