Zoek
Sluit dit zoekvak.
Home » Info » Op welke manieren kan tinnitus behandeld worden?

Op welke manieren kan tinnitus behandeld worden?

tinnitus-behandeling-manieren-behandelmogelijkheden
Omdat tinnitus veel verschillende oorzaken kan hebben, bestaat er (tot op heden, jan 2023) nog geen behandeling of medicijn dat bij iedere tinnitus patiënt doeltreffend is. Hieronder een overzicht van enkele behandelmogelijkheden.

Non-invasieve technieken

zoals Transcranial Magnetic Stimulation (TMS) en Transcranial Direct Current Stimulation (TDCS) lijken een veelbelovende manier voor vermindering van tinnitus. Deze technieken kunnen de activiteit van hersencellen moduleren waardoor overactieve gebieden, die de tinnitus veroorzaken, kunnen worden afgeremd.

Invasieve neuromodulatie

In verschillende klinieken (o.a. in Detroit en in België) wordt corticale implantatie als nieuwe behandeling uitgevoerd. Hierbij wordt onder de schedel een elektrode geïmplanteerd, die elektrische schokjes aan het overactieve deel van de hersenen geeft. De bedoeling is dat hierdoor de hyperactiviteit in de hersenen wordt onderdrukt, zodat de tinnitus kan verminderen of verdwijnen. Deze vorm van behandeling is voorlopig alleen geschikt voor mensen met ernstige tinnitus, die niet op een andere manier behandeld kunnen worden en lijkt vooral effectief als de tinnitus nog niet lang bestaat.

Tinnitus-implantaat

In het UMC Maastricht heeft in 2017 de eerste patiënt die aan één kant doof is dit implantaat gekregen. Het is de bedoeling dat er een stilte-code wordt gevonden, waardoor de patiënt verlost is van het oorsuizen. De resultaten laten nog op zich wachten.

Behandeling van omliggende spieren

De spieren in de kaak zorgen voor het sluiten van de kaak. Overbelasting van deze spieren is een van de mogelijke oorzaken van tinnitus. De behandeling richt zich op het blijvend laten ontspannen van deze spieren door een combinatie van neuro-musculaire technieken.

Zenuwstimulatie

Vanwege de positieve eerste testresultaten op ratten zijn de onderzoekers begonnen met het testen van de behandeling op mensen. De resultaten zijn gepubliceerd in een artikel in het gezaghebbende blad ‘Nature’.

Therapieën

Tinnitus Retraining Therapy (TRT)

is ontwikkeld door J. Hazell en P.J. Jastreboff. In deze therapie leert de patiënt in eerste instantie begrijpen hoe oorsuizen ontstaat. Daarnaast krijgt de patiënt handvatten aangereikt om beter om te gaan met de emotionele en lichamelijke reacties die het oproept. Daarbij moet de patiënt zich ervan overtuigen dat het geluid van het oorsuizen geen reden is tot paniek en het daarmee eigenlijk niet hinderlijk is.

Geluidstherapie

Hierbij wordt geluid van buitenaf gebruikt om de aandacht af te leiden van het oorsuizen. Om in te kunnen slapen kan het in sommige gevallen noodzakelijk zijn om stilte te voorkomen en in slaap te vallen met muziek. Het dragen van een tinnitus-maskeer-apparaat, wat een maskerend geluid produceert, leidt daarbij de aandacht af van het gesuis of gepiep.

Lage-intensiteit-lasertherapie

Hierbij wordt gebruik gemaakt van rood en infrarood licht. Met een zogenaamde ‘earlaser’ wordt dagelijks het binnenoor behandeld met laserlicht. Teneinde de klachten te verbeteren is een dagelijkse behandeling met ‘softlaser’ van minimaal 50 tot 100 mW gewenst, gedurende een periode van minimaal drie maanden (of langer).

Psychotherapie

Bij tinnitus veroorzaakt door traumatisch geluid, stress, paniek, uitputting, angst en depressie kan het oplossen van de psychische problemen de tinnitus doen afnemen of verdwijnen.

Ontspanning

Ontspanningsoefeningen, meditatie, mindfulness, yoga en lichaamsgerichte therapie zoals ontspanningsmassage kunnen allemaal bijdragen aan het kalmeren van het overactieve zenuwstelsel en daarmee de tinnitus positief beïnvloeden. Ter conclusie lijkt er daarmee een sterk verband te zijn tussen het overactieve zenuwstelsel (vlucht of vecht respons) en tinnitus. De tinnitus kan fluctueren, afhankelijk van de mate van spanning. In verreweg de meeste gevallen treed er uiteindelijk gewenning op, vermindert de tinnitus of verdwijnt deze zelfs helemaal.

Voedingssupplementen

  • Zink; uit vier van de vijf kleinschalige studies die op dit gebied zijn uitgevoerd, blijkt dat een aantal tinnitus patiënten baat kan hebben bij een voedingssupplement met zink.
  • Ginkgo Biloba; het gestandaardiseerde Ginkgo biloba-extract EGb 761 (gestandaardiseerd op 24% ginkgoflavonglycosiden en 6% terpeenlactonen) is effectief bevonden in de behandeling van tinnitus.
  • Magnesium; blootstelling aan lawaai veroorzaakt een magnesiumtekort in het lichaam. Een voedingssupplement met magnesium kan gehoorverlies, na blootstelling aan lawaai, voorkomen. Uit onderzoek blijkt ook het gehoor van mensen met gehoorschade te verbeteren.

Medicatie

Bij bijna alle vormen van tinnitus kunnen sommige antidepressiva, bepaalde kalmeringsmiddelen en lichte bètablokkers rust en uitkomst geven.

Voorlichting

Juiste voorlichting door gespecialiseerde hulpverleners bij een audiologisch centrum kan bijdragen aan een verbeterd welzijn. Ook positieve ervaringen van lotgenoten, inzicht in de aandoening en (tijdelijk) aangepaste leefomstandigheden kunnen het leed helpen verzachten.