Zoek
Sluit dit zoekvak.
Home » Bijzonder slecht, teleurstellend en onverstandig besluit (Opinie)

Bijzonder slecht, teleurstellend en onverstandig besluit (Opinie)

RTL Nieuws - Geen verlaging decibellen 02

Geen verplichte verlaging decibellen in clubs en kroegen tegen gehoorschade

Clubs, kroegen en festivals hoeven niet verplicht hun decibellen te verlagen. Daarmee slaat het kabinet een advies van de Gezondheidsraad in de wind. Die pleitte voor een geluidsniveau van maximaal 100 decibel, vanwege het groeiende aantal jongeren met gehoorschade. Het kabinet gaat nu alleen op vrijwillige basis afspraken maken met de horeca en ook inzetten op het gebruik van oordoppen.

Ruim 1,2 miljoen mensen hebben last van gehoorschade. Maar het plan van de Gezondheidsraad om maximaal 100 decibel aan geluid te verplichten, in plaats van de huidige 103, gaat het kabinet te ver. Artsen en slachtoffers noemen dat een gemiste kans: “De oren van tienduizenden kinderen gaan naar de knoppen.” In onderstaand kader lees je dat het verschil tussen 103 en 100 beduidend is.

Wat is het verschil tussen 103 en 100 decibel?

100 decibel is de helft van 103 decibel. Dat lijkt niet helemaal logisch, maar geluid wordt gemeten in een zogeheten ‘logaritmische schaal’. Dat geldt ook voor de schaal van Richter (voor de kracht van aardbevingen).

Volgens oorcheck.nl staat 20 decibel gelijk aan een ‘windstil bos’. 40 is het geluid van fluisteren, 60 van een vaatwasser of een gesprek. Een voorbijrazende trein is 90, een drilboor 95. Een metro of een discotheek bevindt zich op de betwiste grens van 103. Zwaar onweer (120) en geweervuur of een ‘straaljager van dichtbij’ (140) zitten daar nog een paar tandjes boven.

In je vrije tijd wordt de grens van 88 decibel veilig geacht. Daarboven zou je maatregelen moeten nemen, zoals het dragen van oordopjes. Experts verwachten een sterke toename van tinnitus (oorsuizen) bij jongeren: jaarlijks zouden er duizenden jongeren bijkomen met ernstige gehoorklachten, al ontbreken er precieze cijfers.

Klik hier voor veel gestelde vragen en antwoorden over tinnitus.

Pijn door box

Mirthe Lenssen was 23 jaar toen ze na een paar uur in de kroeg naast een geluidsbox plotseling enorme steken in haar oor kreeg. “De pijn ging niet weg, de huisarts vertelde me dat ik gehoorschade heb. Er kan weinig aan gedaan worden en het kan beter worden, maar ook erger.” Het slechte scenario kwam uit; een jaar later heeft ze er nog altijd last van. “Het zorgt voor stress en ik vermijd plekken.”

Constante piep

Hoe snel en hoe willekeurig tinnitus toeslaat, heeft Nino Langelaan (25) aan den lijve ondervonden. “Ik speelde in bandjes als drummer en ging vaak naar concerten. Natuurlijk wist ik dat het bestond, maar je denkt: dat overkomt mij niet. Dus ik droeg nooit oordoppen. Stom, achteraf.”

Een jaar of 16, 17 was hij, toen de piep in zijn oor – die normaal altijd de volgende ochtend weer verdwenen was – bleef hangen. Nu heeft hij een constante piep in zijn oren. Check hier zijn verhaal aan RTL Nieuws.

In de Tweede Kamer klinkt de roep om het geluidsniveau van 103 naar 100 decibel te verlagen. Ook de Gezondheidsraad adviseerde dat vorig jaar november. Maar zover wil staatssecretaris Maarten van Ooijen niet gaan, blijkt uit de plannen die hij vandaag bekend heeft gemaakt.

“Er is te weinig draagvlak onder de partijen, zoals disco’s en kroegen, om overal naar 100 decibel te gaan. En dwingen heeft weinig zin. Ik heb er echt goede hoop in dat kroegen, disco’s en nachtclubs zelf zoveel mogelijk naar 100 decibel gaan. Je ziet ook dat er steeds meer aandacht voor komt”, zegt Van Ooijen.

Stimuleren oordoppen

Toch is hij optimistisch. “We gaan met de sector aan de slag om 100 decibel steeds vaker en op steeds meer plekken de norm te laten zijn.” Maar het is geen verplichting. “Het is inderdaad een afspraak waarbij we de ruimte hebben om soms ook 103 decibel mogelijk te maken.”

Het kabinet denkt voor nu meer gezondheidswinst te halen in het stimuleren van oordoppen en goede voorlichting. Zo wordt het straks mogelijk om oordoppen in de horeca te kopen. Nu is dat nog verboden.

Die vrijblijvendheid is een meerderheid van de Tweede Kamer een doorn in het oog. “Dit is te slap, veel te vrijblijvend”, zegt CDA-Kamerlid Anne Kuik. “De Gezondheidsraad heeft gewoon 100 decibel geadviseerd. We weten dat 2 miljoen mensen al last hebben van gehoorschade. Dat loopt alleen maar op als we dit probleem niet beter in de tang hebben.”

Kuik voelt weinig voor het idee van Van Ooijen. “De oplossing van de staatssecretaris is nu dat hij meer mensen aan de oordoppen wil krijgen.” En dat is onvoldoende, vindt Kuik. “De staatssecretaris moet weer op pad.”

Roken

Ook kno-artsen zijn bezorgd. Kno-arts Robert Stokroos snapt niet dat de overheid niet harder ingrijpt. “Het kabinet zet wel in op minder roken, meer bewegen en andere bewezen gezonde dingen. Maar met hard geluid zijn we een stuk minder kritisch.”

Volgens hem kunnen de gevolgen enorm zijn als je gehoor achteruit gaat, want je hebt er in het dagelijks leven enorm veel last van. Myrthe leert ermee leven. “Maar dat is niet makkelijk. Elke dag word ik eraan herinnerd.”

[RTL Nieuws – Agnes de Goede – 28 Juni 2023]